Filia’s Vegan Chocoladecake

Job, chef-kok bij Spirit Restaurant, bood 300 euro voor het recept!
 

    • 100 g pure chocolade 85%
    • 250 ml hete sterke koffie (normale filterkoffie met een heel klein beetje kardemom, plus 2 eetlepels oplos-espresso)
    • ½ cup / 125 ml gesmolten kokosolie + 40 ml water
    • 300 g palm- of kokosbloesem suiker (of doe half-om-half met gewone suiker)
    • 2 lijnzaadeieren (1 ei = 1 eetlepel gemalen lijnzaad + 3 eetlepels warm water)
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 225 g gewone bloem, gezeefd
    • 1 theelepel baksoda (bicarbonate of soda)
    • ½ theelepel zout

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Gebruik een ronde cakevorm uit één stuk. Het beslag is namelijk erg dun en zou door de naden van een springvorm doorsijpelen. Vet de cakevorm ruim in en bepoeder met bloem. Schud de overtollige bloem er uit. (Snelle methode: vouw bakpapier in de vorm.)

Smelt al roerend de chocolade met twee eetlepels van de koffie au bain marie tot het glad is en zet opzij.

Klop de gesmolten kokosolie en het water, mix er beetje bij beetje de suiker tot je een licht mengsel hebt. Voeg geleidelijk de lijnzaadeieren toe, en roer er dan de vanille en gesmolten chocolade in.

Zeef de bloem. Zeef de bloem nog een keer, maar nu met de baksoda en het zout er bij. Meng het bloemmengsel rustig door het beslag, afwisselend met de rest van de koffie, tot alles in het beslag is opgenomen. Giet het beslag in de vorm en bak de cake 50 minuten, of tot je ziet dat de cake zich van de zijkanten terugtrekt, en een satéprikker die je in het midden prikt er weer schoon uit komt. Laat 5 minuten in de vorm rusten en zet de cake daarna op een rek om verder af te koelen.

 

Dit recept is de Brasilian Chocolate Cake van Deborah Madison*, maar dan geveganiseerd. Een beetje mazzel (de smaken blijken bij elkaar te passen), een geheim ingrediënt (kardemom) en een beetje chemie. Boter, namelijk, is niet 100% vet, maar vet + water in een bepaalde verhouding.

*The Greens Cookbook