Invloed

Het Parool heeft vrijdag 20 december jongstleden mijn opinieartikel over de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum geplaatst (waarvoor hartelijk dank!). Wat je als inzender dan als eerste doet, is kijken welke veranderingen de redactie heeft aangebracht. De Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum springt in het oog.

Volgens Het Parool bestaat de Raad van Toezicht uit zes mensen, waarvan twee vrouwen. Ikzelf had vijf mensen, waarvan een vrouw waargenomen. Laten we opnieuw fact-checken op de website van het Stedelijk: http://www.stedelijk.nl/over-het-stedelijk/raad-van-toezicht. Wat we daar zaterdag 21 december 2013 zagen en vandaag, 24 december opnieuw zien is interessant: zes mensen in het rijtje foto’s en zeven in het rijtje namen. (Rob Defares is de zevende; niet afgebeeld.)

Raad van Toezicht Stedelijk Museum, d.d. 24 december 2013
Raad van Toezicht Stedelijk Museum, d.d. 24 december 2013

Kortom, de samenstelling van deze Raad van Toezicht is in ontwikkeling. Wellicht opnieuw, dankzij de inmenging van het publiek over ‘zakelijk’ en ‘disbalans’; het is op zichzelf positief te noemen dat men zich láát beïnvloeden. (Je kunt het nog in ontwikkeling zijn ook afleiden uit de kleine foutjes in hoe Madeleine de Cock Buning wordt vermeld.)

Wel, in dat geval kan de emancipatie niet vroeg genoeg beginnen. De Raad van Toezicht bestaat uit zeven mensen, waarvan twee vrouwen. Dit betekent dat er nog drie vrouwen bij kunnen, en – aangezien het zakelijke aspect van het Stedelijk Museum al door algemeen directeur Karin van Gilst vertegenwoordigd wordt – dat het vrouwen uit de beeldende kunst kunnen zijn.

Even snel – Anna Tilroe, Jeanne van Heeswijk, Marlene Dumas.

Els van Odijk, Maaike Lauwaert, Marian van Tilborg, Defne Ayas, Lino Hellings, Renée Turner, Tamuna Chabashvili, Adi Hollander, Jorinde Seijdel, Irene Fortuyn, Ann Demeester, Ellen de Bruijne, Winnie Teschmacher, Nicoline van Harskamp, Marina Abramovic, Louwrien Wijers, Maria Hlavajova, Rineke Dijkstra, Inez van Lamsweerde, Sabrina Lindemann, Zsa-Zsa Eyck, Liesbeth Abbenes, Yvonne Dröge Wendel, Bea de Visser, Dianne Hagen, Eva Fotiadi, Mathilde ter Heijne, Suzanne Oxenaar, Maxine Kopsa, Juliette Jongma, Alicia Framis, Lilet Breddels, Ansuya Blom, Charlotte Lyon, Renske Schuilenga, Tanja Karreman. Falke Pisano. (En Al Mijn Facebook-vriendinnen In De Kunst Die Ik Nog Niet Genoemd Heb!)

…Wie stelt de Raad van Toezicht samen? Hoe werken die processen eigenlijk?